Gemiddeld verhuist de Belg maar een paar keer in zijn leven. Maar het is wel te hopen dat dat voornamelijk tijdens zijn volwassen leven gebeurt. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die veel verhuizen, later een verhoogde kans hebben op het krijgen van een psychische ziekte.
Onderzoekers van de universiteit van Manchester zijn tot deze conclusie gekomen door gegevens van een kleine 1,5 miljoen mensen uit Denemarken te bestuderen. Deze mensen zijn gevolgd van 0 tot 15 jaar. Overigens is alleen in Denemarken dergelijk onderzoek mogelijk, omdat dat het enige land ter wereld is waar de gegevens in de benodigde volledigheid beschikbaar zijn.
Verhuizen stressvol
Los van het feit dat verhuizen op zich zelf een stressvolle aangelegenheid is – hoewel de verhuis uitbesteden aan een verhuisfirma natuurlijk een hoop stress wegneemt – is vooral de steeds veranderende leefomgeving voor kinderen zeer vervelend. De vriendjes op school en de vriendjes op de sportclub die de kinderen moeten missen blijken in hoge mate debet te zijn aan de door deze onderzoekers gerapporteerde verhoogde kans op nare gevolgen in hun latere leven. In dezen geldt dat hoe méér keren er verhuisd wordt in de jonge jaren, hoe groter de kans voor het kind is om op latere leven psychische klachten te ontwikkelen.
Daarnaast valt een ‘jeugdige’ verhuis vaak samen met een scheiding, waardoor het voor kinderen als extra vervelend ervaren wordt.
Verhoogde kans op zelfmoord
Wat de verhoogde kans op het krijgen van een psychische ziekte betreft, hebben de onderzoekers geconstateerd dat dit met name gaat om zelfmoord, zelfmutilatie, drugsverslaving en de gewelddadige criminaliteit. Het zijn dus niet zo maar psychische klachten.
Hoofdonderzoeker Roger Webb hoopt met name dat door dit onderzoek deze problematiek omtrent verhuizen op de agenda komt te staan. “Openbare instellingen moeten beseffen wat de psychologische effecten zijn van verhuizingen op jongeren”, aldus Webb.